Διδάσκων: Δημήτρης Ντούνας

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση με βασικές έννοιες της επιστήμης της Πληροφορικής ώστε να αποκτήσουν οι φοιτητές/ες του Τμήματος τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα τους/τις βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα υπολογιστικά συστήματα στα υπόλοιπα μαθήματα και τις εργασίες τους.

Η παρακολούθηση των εργαστηρίων είναι υποχρεωτική και θεωρείται απολύτως αναγκαία για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος. Υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας μέσω του διαδικτυακού τόπου του μαθήματος

Οι εργαστηριακές ασκήσεις και η τελική εξέταση θα περιλαμβάνουν θέματα που έχουν παρουσιασθεί στα εργαστήρια, περιέχονται στο βιβλίο που θα διανεμηθεί και έχουν αναρτηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα του μαθήματος. Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση στο τέλος του εξαμήνου θα βασίζεται στα εξής κριτήρια:

α) Παρουσία & ενεργή παρακολούθηση όλων των μαθημάτων [15%]

β) Εργαστηριακές ασκήσεις [45%]

γ) Τελική εξέταση [40%]

Η διδασκόμενη ύλη θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

  • Εισαγωγή στους Η/Υ και την Πληροφορική: Η εξέλιξη της Πληροφορικής και κατανόηση των εφαρμογών και των επιδράσεων των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην καθημερινότητα και την επιστήμη, κοινωνικές επιπτώσεις (ηθικά ζητήματα) - ιστορική ανασκόπηση (εξέλιξη) των υπολογιστικών συστημάτων - τεχνητή νοημοσύνη και μελλοντικές προοπτικές – αρχιτεκτονική ηλεκτρονικών υπολογιστών – βασικές έννοιες - υλικό (hardware) – λογισμικό (software) – η εκπαίδευση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον (e-learning)
  • Λειτουργικά Συστήματα - Εκμάθηση του λειτουργικού συστήματος Windows: Γνωριμία & διαμόρφωση των Windows –  χρήση των προγραμμάτων των Windows – διαχείριση αρχείων – διαχείριση του υπολογιστή.
  • Λογισμικά εφαρμογών: Επεξεργασία κειμένου με χρήση του ΜS Word & λογισμικού επεξεργασίας κειμένου ανοιχτού κώδικα - βασικές τεχνικές επεξεργασίας - μορφοποίηση εγγράφων και προηγμένες εφαρμογές.
  • Υπολογιστικά φύλλα με χρήση του ΜS Excel & λογισμικού υπολογιστικών φύλλων ανοιχτού κώδικα: Δημιουργία – επεξεργασία – μορφοποίηση φύλλου εργασίας - δημιουργία γραφημάτων & διαγραμμάτων.
  • Δημιουργία παρουσιάσεων με χρήση του ΜS Power Point & λογισμικού παρουσιάσεων ανοιχτού κώδικα: Τεχνικές παρουσίασης - δημιουργία - επεξεργασία – μορφοποίηση.

Βιβλιογραφία

Θα διανεμηθεί τα βιβλίο:

  • Evans, A., Martin, K., Poatsy, M.A. Εισαγωγή στην Πληροφορική: Θεωρία και πράξη. Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική,  2022 (3η έκδοση)